Facem roata pe langa ceaunul cu zascusca si dam de-a fuga sa indesam in borcane sau alte recipiente asemantaoare gogonele, ardei cornul caprei specifici Buzaului, telina si morcov, usturoi de Ramnicelu, marar de iunie uscat bine la umbra streasinei, ba inghesuim si un pepenas necopt, o gutuie, pere si mere, asa ca la munte, pe linia nordica a judetului, si gasim toamna atat de aproape incat nu ne dam nicidecum seama cu ce bogatie vine inspre noi!

Ne incordam puterile si mai dam o lupta: coacem ardei dulci de septembrie trecut bine catre luna a doua de toamna! Daca trecem cu bine si de testul coptului de toamna curatam bine gratarul sau plita sobei si ii dam intaietate pastramei care premiaza si efortul, dar mai ales linisteste poftele. Intai ademenim dorinta cu miros cald, apoi cu fragezime si portii zdravene. O asezam in compania mustului din podgoria Naeni-Pietroasele si ii dam slava cerului ca inca o zi fantastica ne-a fost daruita sa ne bucuram de gratiile toamnei!

Daca ne raman puteri urcam pe Casoca de Siriu, inspre Chiojdu la Tata Lice sau in patria lui Ion Zota, la Lopatari, si cautam bureti de padure. Buzoienii vorbesc despre creasta cocosului, roscovei si chiar de primele ghebe, insa grosul ghebelor va fi dupa ploile ce stau sa vina!

Zic clar ca am pierdut lista bunatatilor de toamna, insa ma bazez pe buzoiencele mele faine! Un pas mai am si va descriu in www.buzaulinreportaje.ro Buzaul minunat in haina gastronomiei ciobanesti! Intre timp terminam de pregatit pentru camara gratiilor de toamna zacustile fel de fel, bulionul din rosii de Buzau in atatea varietati create de inveteratii cercetatori legumicoli, ascundem in borcane compoturi si dulceturi, gemuri si ardei iuti, castraveti si toate bunatatile pamantului!

Din toate binecuvantarile retinem viata si ii facem loc confortabil pentru ca este doar una!