Argument

Ziua Nationala sarbatorita de buzoieni in Luxemburg

Romanii din diaspora ne-au invatat in ultimii ani sa redefinim patriotismul si sa ne lipim de suflet iubirea sacra de patrie!

Acasa este locul cel mai pretuit de pe pe pamant atunci cand esti departe. Romanii din diaspora ne-au invatat in ultimii ani sa redefinim patriotismul si sa ne lipim de suflet iubirea sacra de patrie! Demersurile lor de a promova Romania sau zonele romanesti din care provin sunt semnele laudabile ale realului patriotism.

De data aceasta va spun despre un eveniment inedit care are loc in premiera in Scoala Europeana II din Luxemburg, iar oaspeti aparte au fost reprezentantii Consiliului Judetean, coordonati de vicepresedintele Adrian Petre, si artistii din Ansamblul „Plaiurile Mioritei”.

Evenimentul s-a desfasurat pe parcursul intregii zile de 26 noiembrie 2019, iar pe langa oaspetii din Buzau au fost prezenti directorii general al tuturor scolilor europene si directorul adjunct al invatamantului primar Philippe Richard, ambasadorul Romaniei in Marele Ducat al Luxemburgului, Lilian Zamfiroiu si mai ales parinti si bunici ai celor 77 de copii romani de la nivelul P1 la P5, cu varste intre 6 si 11 ani, plus cateva clase de gimnaziu si copii ai italienilor, francezilor, grecilor, englezilor si germanilor care invata la Scoala Europeana Luxemburg II alaturi de cei romani.

Din luna septembrie a acestui an, dascal la aceasta scoala europeana este profesoara din judetul Buzau Maria Monalisa Plesea, cea care aici a  promovat francofonia si valorile ei, voluntariatul international si mai ales cultura de calitate. Povestea acestui dascal v-am prezentat-o in articolul  https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-din-educatie/un-profesor-buzoian-la-scoala-europeana-din-luxemburg/.

Ca atare, i-am solicitat si de data aceasta prof. Plesea sa ne relateze despre Ziua Nationala a Romaniei petrecuta in avans, in premiera in Scoala Europeana II Luxemburg. Si fac mentiunea ca prima scoala europeana in Luxemburg a fost infiintata in 1953 si i-a atras atentia lui Jean Monnet, tatal-fondator al UE, scoala europeana fiind spiritul de dupa razboi ce reconcilia si unea intreaga Europa. Am mentionat special acest detaliu pentru ca evenimentul in care artistii buzoieni, dar si solistul Ion Baicus care a cantat foaie verde ca lipanu/sa va spun ce-i buzoianu” dau startul unei altfel de relationari.

In Scoala Europeana Luxemburg II sunt 15 nationalitati si toate sunt promovate pe rand astfel incat identitatea nationala sa nu fie abandonata.

Oaspetii straini invitati la evenimentul in care artistii Ansamblului Plaiurile Mioritei din cadrul Centrului de Cultura al Consiliului Judetean Buzau au notat aparte pasiunea cu care s-a dansat, impresionant pentru acestia fiind braul.

Potrivit dascalului Maria Monalisa Plesea, copiii romani vor sa simta romaneste si iubes sa ia parte la astfel de evenimente prin care pot exersa limb, portul si obiceiurile nationale!

In acelasi context premergator Zilei Nationale a Romaniei sarbatorita annual pe 1 Decembrie, Petre Emanoil Neagu transmite locuitorilor judetului Buzau gandurile sale de unitate: ”Cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, doresc sa adresez buzoienilor urarile mele cele mai calduroase de sanatate, bucurie si prosperitate! Ziua Nationala este si trebuie sa ramana un simbol al solidaritatii si al unitatii noastre! La multi ani, dragi romani!  La multi ani, Romania!”. Retineti ca si pe Calea Eroilor din orasul Buzau, pe 1 Decembrie de la ora 10 are loc o parada impresionanta cu circa 600 de militari si tehnica de lupta care pot fi vazute in premiera la noi. .

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole