Ungurenii Buzaului au parte astazi de o experienta inedita: au intrat pe coridorul sanitar creat de diaspora madrilena prin cea mai activa asociatie a romanilor din Spania. In mod concret, aproximativ 1.000 de masti sanitare si masti confectionate chiar de catre romancele din  Asociatia RoIberica au sosit la Unguriu.

Experienta sanitara prin care a trecut Spania in 2020 in timpul pandemiei de COVID-19, dar si situatia in care se afla in acest moment Romania, mai ales la capitolul pastrarea sanatatii copiilor de scoala, plus neuitatul dor de casa si identitatea romaneasca sunt argumente care stau la baza solidaritatii de care dau dovada romanii din zona Madrid grupati in Asociatia RoIberica fata de buzoieni.

In mod concret, spune Leonard Dumitrescu, presedintele RoIberica, romanii din orasul Villanueva de la Canada si arealul Madrid, asociatia marseaza pe realitatile spaniole pe care acestia le traiesc, dar si pe istorie, arte, traditii si literatura romana, neexcluzand desigur viitorul cultural dual al copiilor de romani care se nasc in Spania.

RoIberica a realizat deja o prima actiune de solidaritate pentru buzoieni: saptamana trecuta a trimis elevilor de la scolile comunei Bisoca un colet cu 600 de masti sanitare si masti cu filtru confectionate chiar de catre sotiile romanilor din Villanueva, spune Leonard Dumitrescu.

Acesta fiind contextul mergem la Unguriu, comuna buzoiana aparte care isi scrie destinul in regie proprie si care isi dezvolta aerul de statiune turistica astfel incat nivelul de trai al celor putin peste 2.400 de locuitori sa fie la cote din ce in ce mai ridicate. Si am mentionat de fiecare data logica investitiilor care au loc in comuna cu doar trei primari de la infiintarea din 1968 si pana in prezent. Va spuneam despre alimentare cu apa potabila curenta si canalizare in cele doua sate, asfaltarea tuturor strazilor, modernizarea scolii din Unguriu, rezolvarea problematicii sinuoase a colectarii gunoiului menajer, pregatirea proiectului de infiintare a aductiunii de gaze naturale pentru jumatatea de comuna inca neracordata la sistemul national, dar si despre inlocuirea cu un sistem inteligent de tip led a sistemului clasic de iluminat public, mare consumator de energie electrica. Unguriu este comuna de pe Valea Buzaului care s-a identificat in ultimii ani intr-o perla a Buzaului.

Cu toate acestea, Romania este inca in stare de alerta sanitara in pandemie de COVID-19, iar restrictiile impuse la inceput de nou an scolar implica desigur costuri continue alocate pentru achizitia de masti sanitare pentru elevi si cadre didactice. Comuna Unguriu are 250 de elevi si dascali pentru care RoIberica a facut un prim pas de solidaritate: o mie de masti au fost astazi predate conducerii unitatii de invatamant de catre primarul Gheorghita Ciprian Tirizica.

Fiecare pas, de la plecarea din Villanueva si pana la sosirea la Unguriu a fost discutat de catre primarul Tirizica si  presedintele Leonard Dumitrescu de la RoIberica intocmai ca doi romani care s-ar cunoaste de o viata si care astazi de fapt pun bazele unei solidarizari pe termen lung.

Spun ca in boardul de conducere al Asociatiei Roiberica se afla si un buzoian, Florin Raduna, care detine functia de vicepresedinte si se ocupa de aspectele logistice ale acesteia.

Separat, am discutat cu primarul din Unguriu despre gestul minunat facut de romanii din diaspora madrilèna grupati in Asociatia RoIberica, de data aceasta si cu sprijinul autoritatii locale din Villanueva, iar Ciprian Tirizica spune ca aceasta o mie de masti asigura necesarul in scoala Unguriu pentru maxim o luna, aspect neasteptat si impresionant.

Curiozitatea jurnalistului merge mai departe de coridorul sanitar pentru care ridica mainile in aer pentru apluaze rasunatoare cat sa se auda pana in Villanueva. Asadar, il intreb pe primarul Ciprian Tirizica daca zona Unguriu are perfectate legaturi de infratire cu vreo comunitate europeana si daca nu cumva acesta ar putea fi un prim pas al unui drum frumos in Europa. Iata ce spune primarul ungurean.

Mentionam ca si din comuna Unguriu sunt numerosi tineri plecati la munca in strainatate, Spania fiind una dintre destinatiile cele mai frecventate si benefice din 1990 si pana in prezent. Majoritatea tinerilor inca lucreaza departe de casa, insa cativa s-au intors si au pus pe roate afaceri indraznete pe care vi le creionam in scurta vreme in www.buzaulinreportaje.ro.

Unguriu ca toate zonele administrativ-teritoriale din Romania se afla in acest weekend in proces electoral. Ca atare, misiunea ungurenilor este sa iasa efectiv pe 27 septembrie, arata primarul Ciprian Tirizica si sa-si exercite dreptul liber de a alege un conducator de comuna, un consiliul local, dar si reprezentantii judeteni pentru Consiliul Judetean. Iata indemnul la vot pentru dumneavoastra.

Meritoriu gestul romanilor din Asociatia RoIberica pe care in fapt ar trebui sa il completam de acasa cu vesti bune prin care spunem ca acasa este mai bine, dar si cu mici gesturi de noblete transmise periodic romanilor care s-au adaptat atat de bine popoarelor care au invatat sa-i aprecieze in mod real! Desigur, punem un colet cu speranta ca revin acasa pentru Romania aceea frumoasa care poate sa invinga orice, oricand si pe oricine!