Argument

Nu turistul este manager in Siriu si Penteleu!

… Eu m-as duce si la pas pana acolo! De fiecare data le propun musafirilor nostri, caci ii simtim ca fiind parte a familiei noastre, sa urcam spre Penteleu si culmile Siriului. Unii vor, altii se dau batuti cand aud cat e de mers, dar e fantastic domnule, sus! Am fost numaidecat saptamana trecuta sus, la Malaia. Am lasat masinile la intrarea in rezervatie, …

Pornesc agale pasul catre munte pentru ca arsita loveste aprig in tample si reduce entuziasmul oricat de mare ar fi el! Un iunie extrem de torid, neasteptat, caldura chiar si spre munte. Izbitoare. Si e bine trecut de ora 10. Merg spre tata Lice din Chiojdu. Din cand in cand il caut pentru povesti pe care doar dansul si invatatorul Ion Zota din Lopatari stiu a mi le spune. Sunt oameni care iau la pas muntii la o varsta onorabila la care multi stau efectiv cu cartea in fata si citesc ceea ce nu au reusit in tinerete.

Oamenii acestia doi stiu bine judetul Buzau, il promoveaza fiecare in felul sau admirabil si nu cer absolut nimanui nimic pentru munca asidua pe care o fac fantastic de frumos! Drumul pana la tata Lice taie Calvinii, Catina si mai apoi rasare Chiojdu precum o partie de schi dintre munti. Nu zic intamplator partie de schi pentru ca zona, cum spunea ani in urma celebrul fost primar al zonei Gheorghe Dumitrache parca, are deja proiect scris pentru asa ceva ar atrage de cateva ori mai multi turisti decat numarul populatiei pe care o are comuna. Azi nu va mai povestesc drumul, ci fac popas la intrare in comuna – ma incetineste o magarita toropita peste masura de caldura. Imi vine sa rad si rad fara sa ma abtin pentru ca omul este intocmai cu personajul unui film de comedie rupt din realitatea noastra: are ochelari cu lentila mica si rotunda, ilic maro, pantalonii sumesi si fes kaki pe cap. Sa-i dau un claxon, il intreb pe batran? Nu, taica, o duc la hierar si nu vrea! O mai incerc eu…!

Pornesc cu mila. Ma uit in oglinda, omul s-a asezat langa magarita si o roaga sa se ridice. Ba nu, si-a pus fesul pe ea si s-a lungit! Doamne, as putea sa-mi arat relaxarea si eu asa?! Nu! Gata, trec puntea celebra din centrul comunei si dau spre poarta lui tata Lice. Stie ca vin, deci este fix la intrare. Zambeste larg, pionierul muntilor dinspre Siriu si Penteleu, totodata. Domnul acesta este un mare muntean, nicidecum om de-al locului nascut si crescut aici, ci venit fix din Bucuresti, dar mai mare iubitor de Chiojdu decat o suma buna dintre consateni. Pensiunea pe care el o detine se intinde pe vreo doua hectare cu pajiste si livada in zona de munte si sta cu fata chiar spre Siriu. Face des drumetii spre ambele zone interesante ale judetului Buzau. Mai am un argument pentru care poposesc la tata Lice. El este cel care in 2008 dadea tonul evenimentelor altfel in judetul Buzau si marca trasee montane, atunci pe Valea Chiojdului, iar in 2009 sustinea o inedita conferinta de presa fix in rezervatia de astazi, la 1400 de metri altitudine la Lacul Vulturilor, din Muntii Siriu. Au fost doua zile de neuitat pentru cei care au luat parte atunci la expeditia fantastica a lui tata Lice. Eu m-as duce si la pas pana acolo! De fiecare data le propun musafirilor nostri, caci ii simtim ca fiind parte a familiei noastre, sa urcam spre Penteleu si culmile Siriului. Unii vor, altii se dau batuti cand aud cat e de mers, dar e fantastic domnule, sus! Am fost numaidecat saptamana trecuta sus, la Malaia. Am lasat masinile la intrarea in rezervatie, insa pe langa noi, ATV-uri si alte tipuri de masini si-au vazut linistite de drum pana unde au dorit. Si mai este ceva. Aici sus, judetele Buzau si Covasna au cate o treime din hotarul de rezervatie. In Covasna nu exista ideea de rezervatie, la noi este rezervatie. Deci e vine de acolo… este fara restrictii. Oricum, ceea ce s-a facut de partea noastra pana acum, atat la Siriu, cat si la Penteleu inseamna niste panouri informative, sa spunem, dar ghizi nu sunt, paza nu este, spre exemplu.

Tata Lice este adeptul mersului pe jos fie in drumetie, fie la cules de bureti in padure, fie catre piata din sat, oriunde. Daca apuci sa accepti oferta de mers spre Siriu a lui tata Lice trebuie sa fii bine pregatit fizic. Dar are omul acesta fantastic, de o energie care doboara bietul orasean oboist, si ideea de a-si prezenta propria zona. In curand am sa revin sus la Chiojdu pentru a asculta povestea trovantilor si a musafirilor de varsta a treia care urca spre culmile numai bune de schi ale Chiojdului dinspre Prahova.

Fac drum intors, caci trebuie sa vorbesc si cu Teodor Cardei, omul care a stat de paza cateva zeci de ani caprelor negre de la Lacul Vulturilor. Chiar despre caprele negre de aici spunea si tata Lice ca ATV-urile inspre patria lor au urcat fara restriste. Teodor Cardei este si mai inversunat, povestea turistilor fara bun simt l-a determinat sa solicite pensionarea. Spune ca tanarul de Capitala isi opreste masina puternica fix in buza lacului si lasa urme care afecteaza mai rapid decat s-ar astepta oricine acest patrimoniu natural. Se va colmata! Santurile care au fost sapate pe pajiste sunt rani adanci in poiana cu narcise pe care doar ciobanii dinspre Gura Teghii aveau acces cu oile la pascut. Oile au rolul lor, imi spune batranul temerar din Muntii Buzaului, ele taie iarba pentru ca ea sa se reface victorios. Eu am contribuit la popularea zonei cu capre negre. Stiam mereu cate sunt.

Despre iarba si flora pura imi spunea si mama Lice, sotia lui tata Lice, cuprinsa de o bronsita care nu vrea sa se lase dusa. Cum cand noi avem atata patlagina pura eu cumpar sirop de patlagina din farmacie fara sa stiu clar daca asa e? Asa mi-am zis si mi-am facut mie, dar si familiei sirop adevarat de patlagina adunata de langa noi, de pe poiana!

Imi caut drum spre completarea informatiei si ma uit cu atentie pe www.rezervatie-siriu.ro si www.rezervatie-penteleu.ro . Incerc sa aflu ce se intampla in rezervatiile ROSCI00229 Siriu si ROSCI0190 Penteleu. In aceste zile, specialistii compartimentului Consiliului Judetean Buzau, custodele celor doua rezervatii naturale de maxim interes din judetul Buzau, pregatesc un nou proiect prin care se incearca, desigur, consolidarea managementului in cele doua zone. L-am intrebat pe Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului judetean Buzau ce presupune acest aspect: Pe aceasta activitate noi incercam sa imbunatatim ceea ce facem in acea zona, sunt lucruri pe care le vom stabili cu cei cu care lucram. Trebuie sa respectam, pentru ca a venit vremea, sa respectam si protectia mediului”. Corect pentru ca pentru prea mult timp turistul s-a simtit la Penteleu ori Siriu stapanul muntelui, al locului pe care a calcat prima data, dar care ii este doar gazda si nicidecum un bun la dispozitie in orice chip.

Esential este insa ca toate ideile pe care le au acesti specialisti ai Consiliului Judetean Buzau sa fie multiplicate la fata locului de oamenii care respecta precum tata Lice locul, ii conserva frumusetea si respecta ceea ce este de respectat intr-o rezervatie naturala: insasi natura asa cum se afla ea la Siriu si Penteleu!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole