0774/982.049

Parca ar mirosi a bostan copt si apoi presarat cu nuca sau cu alune… Mi s-o fi parand mie sau chiar toamna isi lasa bine de tot amprenta pe starea noastra si pe roadele din gradini si campie? Fermierii din targul Toamna buzoiana spun ca nu e vremea bostanului copt in cuptor  felii – felii si mai apoi servit ca desert, dupa ce cade prima bruma peste bostan devine el magnific in serile de toamna sau chiar ca mic dejun pentru copiii mai slabuti si cam fara dorinta de joaca. Pai, daca tot am intrat din nou in cea mai mare gradina urbana din sud-estul Romaniei ar cam trebui ori sa-mi agonisesc muraturi pentru camara ori sa stau de povesti cu oamenii acestia cu mainile batatorite de atata amar de munca!

Am intrat astazi din nou in targ sa vad daca “Toamna buzoiana” este realmente un prilej de prezentare a harniciei fermierilor din diversele ramuri ale agriculturii, dar si moment benefic pentru buzoienii care inca mai gospodaresc sa-si puna in camara cate un borcan din bunatatile aduse de acestia in casutele din lemn. Grozava zi!

De serviciu, directorul

Ma decid rapid si merg catre standurile cu roade. Oameni diversi ies cu sacose incarcate, vad mai ales cu gogosari si gogonele. Mi se cam face piele de gaina: o fi venind toamna aceea cu bruma groasa pe frunza de gutui? Scopul organizarii de catre Primaria Municipiului Buzau in parteneriat cu Consiliul Judetean si Directia Agricola a acestui targ este tocmai acela ca buzoienii sa fie prevazatori si sa-si asigure camara de iarna. Si iata ca a intrat in obisnuinta acestora sa-si faca aceste provizii din targul care anunta toamna brumata.

Cea mai frumoasa expozitie, cea langa care fiecare vizitator isi face ori selfie ori fotografiaza indelung este a Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicola Buzau. Buzoienii sunt realmente atrasi prin varietatea coloristica a legumelor, iar cercetatorii si tehnicienii coordonati de secretarul stiintific Floarea Burnichi au aranjat in acest an legumele in asa fel incat atractia este deosebita. Dovleceii sarpe sau castravetii teposi, eu le spun dupa cum ii stiu eu, fel si fel de soiuri de tomate … va uitati dumneavoastra cu atentie cate alte soiuri au adus pentru prezentare acesti specialisti care fac excelenta in legumicultura! Si, in zi de sambata, la stand erau prezenti tanarul inginer Alexandru si directorul SCDL dr. ing. Constantin Vlad care mai in gluma, mai in serios spune ca este de serviciu la expozitie si intra rapid in vorba cu cativa vizitatori care doresc informatii despre busuioc si minunatele legume care scriu SCDL pe frontispiciu. Privesc cateva minute acest tablou in care peste 20 de oameni stau la discutii cu directorul Vlad despre creatiile statiunii buzoiene si merg catre temerarul Adrian Guloiu.

Cosurile care achita creditul

Domnul acesta are o poveste frumoasa rupta din realitatea prezentului. Spune ca face parte dintr-o familie care in mod traditional se ocupa la Mierea de impletit rachita in cosuri fel si fel asa cum cere piata. Pe Adrian Guloiu l-am intalnit si in 2018 la Toamna buzoiana si este in mod clar nimerit sa ne spuna cum este acest targ, ii ajuta pe producatori sa se prezinte?

Adrian Guloiu ramane intr-o anumita cadenta: nuia impletita pe sub o alta nuia, invartit cosul, iar nuia impletita pe sub alta nuia… si daca stai sa te uiti la omul care impleteste cosur, isi tine doi copii la scoli si isi achita si creditul la banca din vanzarea acestora simti ca lumea are si alte valori fata de cele stabilite de tine.

Fresh de la Vulcanii Noroiosi

Este timpul sa merg spre o casuta din lemn.

O doamna atat de emotionata incat nici nu mai stie pe ce sa puna mana, pe pahar sau pe catina, zambeste larg si ma invita sa gust din freshul cu antibioticul acesta natural cules din cultura spontana care imbraca dealurile de la Vulcanii Noroiosi.

Doamna Dumitrescu ramane cu zambetul pe buze, in mirosul placut al catinei care nu se afla inca la apogeu, dupa cum spun cunoscatoarii, insa este suficient de buna. Se pare ca si ei, catinei, tot o bruma buna ii trebuie si mai apoi ar fi excelenta de cules si de folosit in freshuri sau cu miere si mancata dimineata lingurita cu lingurita, imi spune cu mare delicatete Adriana.

In prisaca familiei Bratila

Chiar asa isi spun Prisaca familiei Bratila. Sotii Adriana si Gheorghita Bratila aduc in targ miere si produse apicole intr-un an dificil pentru acest domeniu, apicultura. Sunt pentru prima data la targul Toamna buzoiana, insa se prezinta la fel de placut precum Carmen Nuta – sau doamna Lavanda dupa cum este cunoscuta in oras doamna pe care noi am prezentat-o in detaliu intr-un reportaj https://www.buzaulinreportaje.ro/reportaj/din-dragoste-pentru-lavanda/. Carmen are si acum un inedit stand, iar produsele pe care le ofera buzoienilor sunt intr-o gama realmente originala: de la celebrul lichior de nuci facut de mama lui Carmen Nuta pana la bombele de baie, uleiul esential de lavanda, apa de lavanda, sapunuri diverse cu lavanda… insa de subliniat, repet este aspectul casutei pe care Carmen a primit-o timp de cinci zile cat dureaza Toamna buzoiana si pe care a aranjat-o special. Aspect austriac as spune!

Continuu putin pentru ca in mod neplacut producatorii invitati la Toamna buzoiana nu pun mare pret pe acest lucru, tocmai de aceea exista si vizitatori nemultumiti care arata cu degetul tocmai acest lucru: alandala in care isi prezinta unii producatori marfa. La cati specialisti in agricultura s-au perindat prin targ, cel putin in prima zi de “Toamna buzoiana” cu ecusoane de gat pe care scria mare “organizator”, domnule director al acestora, bine ar fi ca in 2020 chiar sa-i puneti la treaba si mai apoi sa si verificati daca nu cumva au uitat sa realizeze ce trebuia facut potrivit specificului acestui eveniment pe care buzoienii chiar il pretuiesc! Poate e bine sa nu-i pun pe toti in aceeasi categorie a indiferentei sau poate a “fa-te ca muncesti” pentru ca stiu clar ca nu ar fi corect! Numai ca armata de organizatori experti in agricultura e bine sa tina cont ca Buzaul este rodnic, dar si frumos! Si asa sa ne si prezentam!

Ia sa ma intorc eu printre producatori, ca despre suparare nu e bine sa scriu intr-o zi de sambata si seara! Si Adriana Bratila discuta atat de frumos cu vizitatorii si le explica atat de bine despre miere!… Prisaca acestora este al doilea stand minunat al Toamnei. Nu fac eu nici un top, insa ochiul si eleganta gospodarilor, cum le-a spun insusi ministrul Petre Daea la deschiderea din 18 septembrie 2019 fac diferenta.

Legume din ce in ce mai greu de cultivat

Adriana si Gheorghita sunt si astazi si maine in prisaca lor de la “Toamna buzoiana”. La fel si celelalte zeci de producatori din judetul Buzau care chiar au adus produse deosebite in gradina urbana din zona Dragaica! Arunc ochiul si spre pastrama si bostani, vad culmea imensa cu carnati de Plescoi, dar si coada de buzoieni pofticiosi si ma opresc … la celebrii nostri legumicultori.

Pentru mine ei deschid si inchid targul care ne pune la loc de cinste dorinta de a munci! Domnul din fata mea vine de la Florica. Aduce muraturi si goosari. Culturi de solar, mai ales pentru ca in camp este riscant. Stim pentru ca ei, legumicultorii ne spun propria lor experienta an de an. Ii cer dovada ca el cultiva aceste legume frumoase: palmele. Ah!, parca-s batatorite cu  coada sapei minut de minut! Si chiar asa sunt.

Curaj pentru 2020

Curajul zic ca e printre cuvinte! Nu vorbesc despre serile de folclor care au adunat cei mai multi vizitatori si care au ridicat valoarea acestui targ de toamna al Buzaului, ci despre expozitia cu vanzare. Serile de spectacole au fost agreate extrem de bine de catre mii de buzoieni de toate varstele, mai ales ca pe scena au urcat si copiii frumosi ai folclorului buzoian, precum Maria Ichim. Horele de la “Toamna buzoiana” sun to poveste de toamna despre bucuria de a fi impreuna.

Si pare sa fie preferata multora dintre vizitatorii de seara ai targului Toamna buzoiana!

Interesant ar fi daca am reusi sa ne prezentam la Toamna buzoiana 2020 cu cat mai multi producatori valorosi care exista in judetul Buzau si fac chiar produse de nisa adulate efectiv de straini si romani deopotriva. Important este ca armata de specialisti in agricultura sa fie cumva verificata si de organizatorii principali astfel incat treaba sa fie facuta nemteste! Interesant este ca avem cu ce sa ne prezentam, producatorii vor sa vina la Toamna buzoiana, vor sa se cunoasca unii pe altii si sa se ajute sa se prezinte si la altfel de evenimente din teritoriu, ba si in Vrancea, buzoienii sunt dornici sa le auda povestea muncii si mai ales sa-i aprecieze cumparand!

Gradina urbana de la Dragaica este deschisa si pe parcursul zilei de duminica, 22 septembrie 2019! Ce-ar fi sa treceti si sa serviti un delicios de Plescoi ori sa puneti in cosul din rachita de la Adrian Guloiu un borcan cu ghebe de la Bisoca ori miere, ori legume, ori pastrama ori… e Toamna buzoiana!

 

error: Continut protejat

Pin It on Pinterest